Yük asansörleri fabrika, depo, mağaza gibi katlar arası yük ve eşya taşımada kullanılır. Kuyu tipi, seyir mesafesi gibi kriterlere göre hidrolik ya da elektrik motoru tahrikli olarak üretilebilirler. Kullanım amacı ağır yük ve eşya taşıma olduğundan, kabin, kapı, makine-motor ve hidrolik ünite gibi komponentler, yük taşımaya ve ağır şartlar altında çalışmaya uygun şekilde tasarlanmalı ve projelendirilmelidir. Akdamar asansör olarak güvenli, konforlu ve şık tasarım imkânlarıyla yüksek performanslı bir asansöre sahip olabilirsiniz. Yük asansörleri 1000, 1600,2000 kg ve daha fazla yük taşıma kapasitelerine sahip olabilirler. Bu kullanılan yere göre değişkenlik gösterebilir. Yük asansörlerinin kullanım alanları alışveriş merkezleri, herhangi bir işletmeye ait stok deposu vb. gibi alanlar da kullanılmaktadır. Yük asansörleri taşıma kapasitesinin yüksek olmasının yanında güç açısından da tasarruf yapmaktadır. Yük asansörleri inşaat alanında da kullanılmaktadır. Baraj yapımı, konut inşası gibi alanlarda da kullanımı yaygındır. Kullanışlı, hızlı ve tasarruflu bir yapıya sahiptir.
Yük asansörü çalışma mantığı olarak hidrolik asansörlere benzemektedir. Alan olarak kapalı veya açık alanlara inşası mümkündür. Kurulum aşamasında asansör boşluğu uygun ölçülerde açılmalıdır. Eğer bir asansör boşluğu mevcut ise yapılacak olan yük asansörü ölçüsü düzgün bir şekilde hesaplanmalıdır. Bu işlemler uygulandıktan sonra istenilen taşıma kapasitesinde yük asansörü entegre edilebilir. Yük asansörünün dikey ve yatay hareketi için her tarafına olmak üzere dört adet yürüme yolu ayakları koyulacaktır. Asansör kabini inşa edilen bu ayaklara monte edilmektedir. Kontrol edilme sürecinde bir opsiyonellik söz konusudur. Yani manuel bir kumanda veya otomatik kontrol etme imkânı sağlanmaktadır. Bunun yanında her kata bir kontrol paneli konulup ortaya çıkan elektrik sorunları gibi sorunların çözümü hızlı verimli bir şekilde yapılabilmektedir. Bu kontrol mekanizmaları sayesinde asansör olası sorunlara karşı tedbirli bir hale getirilmiş. Halat kopması durumunda diğer halat bağımsız olarak çalışarak asansörü dengede tutmaktadır. Akdamar asansör olarak olası herhangi bir sorunun oluşmaması için yeterli önem ve çaba itina ile gösterilmektedir.
Yük asansörleri 2 ila 6 kat arasında kullanılmaktadır. Aşırı yüksek yerler için uygun değildir. Orta yüksekliklerde insan gücüyle kaldırılamayacak derecede yükler bu sistem ile birlikte rahatça hareket ettirilebilir. Firmaların kullanım olarak ihtiyaç duydukları en önemli ekipmanlardan biri de yük asansörleridir. Yük asansörleri ile zamandan da tasarruf edebilmek mümkündür. Örneğin 3 katlı bir binanın inşası için yük asansörü olmadığından yapılacak olan iş insan gücüne dayalı olacaktır. Buda zaman kaybı demektir.
Özellikle inşaat gibi bir sektörde zamandan taviz vermek verimliliği düşüren etkenlerin başında gelmektedir. Bir yük asansörü ile yapılacak olan işler hızlı ve verimli bir şekilde yürütülecektir. Bu sayede daha az zaman kullanılıp daha az maddi kaynak kullanılacaktır. Örneğin bu işi 10 işçi yapacaksa yük taşımak için mesela 5 elemana daha ihtiyaç duyulacaktır buda işletmenin maddi kaynak kullanımın artıracaktır.
Yük asansörleri için motor güçleri önemlidir. Taşıma kapasitesi ne kadar yüksek ise o kadar güçlü bir motora ihtiyaç duyulacaktır. Yük asansörleri motor sistemleri makineli veya hidrolik bir sisteme sahip olabilir.
Yük asansörlerinin yeterli bir verimlilikte çalışması için belli dönemlerde bakım ve onarım çalışmaları ihtiyaç duyulacaktır. Akdamar asansör profesyonel teknik bilgiye sahip ve tecrübeli ekibi ile bakım ve onarım çalışmaları itina ile yapmayı garanti eder. Asansör bakım ve onarım çalışmaları hukuki olarak da bir zorunluluktur. Asansör kurulumu yapıldıktan 2 yıl sonra ve bu 2 yılın sonunda her yıl olmak üzere tekrarlanmaktadır. Yük asansörleri ağır işlerde kullanılacağı için aşırı yük kapasitelerine de çıkabilir. Bazen son limit olarak 10000 kg gibi ağır yük limiti mümkün olmaktadır. Bu kadar ağır yük taşıyan yapılarında bakımı düzenli bir şekilde yapılması çok önemlidir.