Hidrolik Asansör

Hidrolik Asansör

Hidrolik asansör, gücün sıvı ile kontrol edilmesi esasına dayanan, makine dairesi bulunmayan, trafik yoğunluğunun düşük olduğu ve belli seyir mesafelerine sahip binalarda kullanılan bir asansör çözümüdür. Hidrolik sistemlerin çalışma prensibi sıvının piston, silindir gibi yapıların içinden iletilerek güç elde edilmesidir. Hidrolik asansörlerde de bu yapı mevcuttur. Bu sayede daha az güçle daha fazla güç sağlanmaktadır.

Hidrolik asansörler asansör dünyasının ilklerindendir. Kullanım amaçlarının bir bölümü yük taşımak için kullanılırken diğer amaçları işletmelerde yüksek yerlere ulaşıp gerekli işlemi yapmak için, büyük ve ağır yapıları kaldırmak için, otomobil bakım ve onarım işletmelerin de araçları yukarı kaldırmak için gibi kullanım amaçları mevcuttur. Bunların dışında hava asansörleri, platform asansörleri, küçük hidrolik asansörler, hidrolik liftler, döner liftler ve palet asansörleri gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Hidrolik asansörlerin kurulumunda asansörün inşa edilecek noktada yerin derinliklerine doğru uzanan bir mil vardır. Bu mil güç kontrolünde önemli bir rol oynamaktadır. Asansörün güvenli bir şekilde aşağı ve yukarı hareket etmesi bu mil sayesinde mümkün hale gelecektir. Mil için yeterli derinlikte ki kuyu açıldıktan sonra mil yerleştirilir. Asansör inşa edildikten sonra sağ ve sol taraflarına sütunlar koyulmaktadır. Bu platform sayesinde asansör aşağı ve yukarı kontrollü bir şekilde hareket edebilmektedir. Bu işlemlerden sonra asansörün yukarı doğru hareket etmesi için milin içinde bir sıvı pompalanmaktadır. Bu sıvı asansörün yukarı hareket etmesi için basınçlı bir itme gücü sağlayacaktır. Bu sıvı hidrolik sanayinin en önemli materyali olan yağ’dır. Yağ basınçlı bir şekilde asansöre yeterli gücü sağlayarak yavaş bir şekilde asansörü yukarı kaldıracaktır. Bu işlem bir motor yardımıyla sağlanmaktadır. Asansörün yukarı doğru hareket etmesi için mile yağ pompalayacak bir motora ihtiyaç duyulacaktır. Bu motor sayesinde yağ kontrollü bir şekilde mile iletilmektedir. Bu sistemin en ideal bir şekilde işlemesi için motor seçimi çok önemlidir. Asansörün kaldıracağı yük miktarı ve boyutlarına göz önüne alınarak uygun bir motor seçimi yapılması gerekmektedir. Bu sayede daha az güç kullanılarak daha verimli bir performans alınacaktır. Hidrolik asansörler aşağı doğru hareket ettirilirken güce ihtiyaç duymamaktadırlar. Milin içindeki yağın kontrollü kullanımıyla aşağı doğru hareket sağlanmaktadır.

Hidrolik asansör kullanımında dikkat edilecek noktalardan bazıları mile yağ pompalanırken oluşan basıncın ideal bir basınç olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yetersiz basınç asansörü hareket ettirmekte yetersiz kalacağı gibi fazla basınçta teknik sorunlara neden olabilir. Asansör bakım ve onarım işlemleri yapılırken platforma ait vidalar, pistonlar, kumanda paneli gibi öğelerin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi çok önemlidir. Asansöre ait çatlak veya çatlamaya meyilli parçalar değiştirilmelidir. Asansöre ait ekipmanlardan bağlantı noktaları, teller gibi ekipmanlar temiz bir şekilde tutulup yağ pompalamayı sağlayan motorla belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Son olarak ta asansörün taşıma limiti aşılmamalıdır.
Hidrolik asansör sayesinde yüksek noktalara güvenli bir şekilde ulaşıp gerekli işlem uygulanabilmektedir. Örneğin; bir işçi için yüksek bir noktada olan bir problemi hidrolik asansörler yardımıyla kolayca ve güvenli bir şekilde çözecektir.

Otomotiv sanayisinde de geniş kullanım alanına sahiptir. Örneğin; Yıllık bakımını yaptırmaya gelen bir aracın verimli bir şekilde bakımı için araç tamamen havaya kaldırılıp gerekli çalışmalar rahatça yapılabilir.
Asansör tamiratı ve bakımı belirli dönemlerde tekrarlanmaktadır. Asansörlerin belli aralıklarda bakım ve onarımı hukuki bir zorunluluktur. Asansör yapıldıktan iki yıl sonra bakım ve onarım zorunlu olup iki yılın dolması halinde yılda bir bakım ve onarım çalışmaları yapılması gerekmektedir.

AKDAMAR ASANSÖR BURSA

Kültür mah. Melisa sk. No:4 Nilüfer/Bursa

Tel:  0 224 453 42 77     Gsm 0 532 674 92 26


S5 Box